This is the world we live in

Jag väljer att publicera ett in i helvete långt inlägg under klippet. Texten handlar om hedersrelaterad våld och är den absolut viktigaste uppsatsen som jag har skrivit i hela mitt liv. Den skrevs dock innan jag läste boken "Varför mördar man sin dotter" och därav känns den lite tunn och mycket viktiga saker fattas, men den får duga som en liten spridning just nu, klippet säger egentligen tillräckligt ändå.



Fadime Sahindal blev skjuten av sin far, ett skott som kostade henne livet. Hans motiv?
Hon hade stått upp för sig själv, älskat den hon ville älska och på så sätt förstört familjens heder.

 

Fadime höll tal i riksdagen den 20 november 2001. I talet berättar hon hur det är att leva som utländsk tjej i Sverige, där kulturen är helt olik den hon och hennes familj är vana vid. Innan hon och hennes familj kom till Sverige var de väldigt lyckliga och hade en varm gemenskap. På grund av ekonomiska skäl valde de att flytta till Sverige. Fadime var då 7 år. Ju äldre hon blev och ju mer hon anpassade sig till den svenska kulturen, desto mer förbud fick hon. Hon fick inte längre umgås med svenska kamrater eller delta i aktiviteter efter skoltid. Hon skulle lära sig att läsa och skriva för att fungera som föräldrarnas länk till samhället, den övriga utbildningen var inte nödvändig då det inte krävdes någon sådan för att ta hand om barn. Hennes föräldrar ville att Fadime skulle till Turkiet för att gifta sig med en av hennes kusiner, men Fadime ville själv välja vem hon skulle spendera resten av sitt liv med. Ett vanligt synsätt för muslimer är dock att familjen och släkten står i centrum och därför är det bättre att en person lider än en hel släkt. Hela släkten skulle alltså gå lidande ifall Fadime inte ville gifta sig med hennes kusin.

 

Hon berättar hur hennes föräldrar såg på det svenska samhället. De ansåg att svenskarna inte hade någon kultur eller någon respekt för familjelivet. Denna syn hade de fått av sina fördomar.

Fadime vägrade som sagt att gifta sig med hennes kusin och istället förälskade hon sig i en svensk kille. De inledde ett förhållande i smyg, men när fadern väl fick reda på det började han slå både Fadime och hennes partner. Detta agerande var inget som förvånade Fadime. Det är pappan som ska se till att familjens heder bevaras, döttrarnas oskuld likaså. Fadime var nu en uppkäftig hora som hade dragit skam över hela familjen. Hennes liv var nu i fara och hon var tvungen att fly hemmet. Hon fick ta emot hotsamtal från släktingar och hennes lillebror fick i uppdrag att döda henne. Det är ofta bröderna som får på sig detta uppdrag, då de är under 18 och inte får lika högt straff.

 

Hon talar om för åhörarna hur polisen inte tog henne på allvar och därför tog hon beslutet att rikta sig till massmedia. ”Jag blev en röst och ett ansikte för de tjejer som lever under förtryck och som riskerade att bli utstötta eller dödade om de inte underkastade sig sina familjers vilja och levnadssätt”, säger hon.

 

Hon säger, med facit i handen, att om hennes familj hade fått stöd från staten och hjälpt dem att bli mer delaktiga i det svenska samhället hade Fadimes historia aldrig behövt hända.

 

Det hann inte gå ett år efter hennes tal, innan Fadime fick möta döden. Efter 4 år med ständiga hot från sin bror och pappa gick hennes pappa från ord till handling och sköt ihjäl henne med två skott i huvudet.

 

Hedersvåld, vilket i de flesta fall är mord, sker alltså för att familjen ska återfå sin heder som gått förlorat på grund av en familjemedlems handlingar.  Det är ofta flickan det handlar om, det är hon som ger familjen dens rykte och det är kopplat till hur hon beter sig utanför hemmet. Allt som krävs för att hota hedern är att en tjej ses tillsammans med någon av det andra könet. Skulle hon i sin tur sova över hos någon skulle det betyda att hennes oskuld skulle gå förlorad, familjens heder likaså.
Kicki Åhré Älgamo, projektledare inom socialtjänstförvaltningen, säger att hedersförtrycket kommer från flera olika anledningar. Dessa är tradition, kultur, ”religion”, individuella och psykologiska faktorer, utanförskap och könsmaktsordning. Religion sätts i citattecken för att de religiösa skrifterna inte säger något om hedersförtrycket. Författarna till boken ”Varför man mördar sin dotter” säger däremot att fattigdom, patriarkat, religion och upplysningen är hedersvåldets faktorer. De ser fattigdomen som ett hinder för övergången från ett kollektivt samhälle till ett individ. Varför patriarkatet är en anledningen säger sig självt. I ett patriarkat står männen högst upp, det är han som styr. Brist på upplysning och utbildning innebär att barnen går i föräldrarnas fotspår och aldrig lär sig av deras misstag. Sharafs Hjältar är en verksamhet som jobbar för att få killar att ta avstånd från hedersrelaterat våld. Får unga denna hjälp, alltså upplysning, kan de inse sina förfäders fel och sätta stopp på hedersvåldet. Medlemmarna i Sharafs Hjältar är till större del från mellanöstern.

Det är inte bara flickorna som drabbas av detta bisarra agerande, utan även killarna. De måste ta på sig en roll som systerns ”bevakare” oavsett vad de tycker om saken. De vill inte leva som sina föräldrar och farföräldrar, men av rädsla gör de det ändå.

 

Det är mamman som får skulden när ett barn förstör familjens heder. Det är nämligen hennes uppdrag att uppfostra barnen och i detta fall skulle alltså hon ha misslyckat. Pappan skulle förlora all tänkbar manlighet och respekt, vilket är två väldigt viktiga saker hos männen i denna kultur.

 

Elisabeth Massi Fritz är Sveriges enda advokat som är specialiserad på hedersmord och andra hedersbrott. I en intervju yttrar hon att staten borde göra tvångsäktenskap till olagligt och att den som viger ska straffas, föräldrarna likaså. I samma intervju nämner hon att samhället sviker hedersvåldets offer. De måste hjälpa de utsatta med att komma igång med ett nytt liv, alltså med flytt, boende, skola och jobb. Sara Mohammed är ordförande i föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”. Hon säger att detta inte kommer att lösa hedersfrågorna på sikt, utan hon tycker, liksom många andra engagerade i detta ämne, att det är viktigt att sprida kunskap om hedersvåld. Ovetandet är nämligen en stor anledning till att det sker. Vi måste i tidig ålder börja diskutera detta i skolor.
Hon tycker också att det måste komma upp fler lagar. Bland annat borde slöja förbjudas och religiösa friskolor borde stängas.

Alla utlandsfödda flickor får inte delta i på alla lektioner. Ämnen som musik, religion och sexualundervisningen är de som ofta förbjuds av föräldrarna. Sara Högdin, som har gjort en undersökning på detta, poängterar att skollagen måste skärpas då den inte säger hur mycket rätt de har att gå emot föräldrarnas krav.

Ett exempel på hur bland annat kunskap skulle förändra detta med hedersrelaterat våld är mordet på Abbas Rezai i november 2005. Kicki Åhré Älgamo anser att detta mord kunde ha förhindrats ifall det hade funnits mer kunskap och samarbete mellan myndigheterna. Abbas och hans flickvän träffades på Internet och de båda kommer från Afghanistan. Flickan fick inte delta på alla lektioner i skolan, vilket är väldigt vanligt hos flickor som är utsatta för hedern. Hon fick inte heller praoa, vara med på övernattningar eller skolfester. Kicki menar att man redan här kunde märka hennes situation.

 

Flickan flyr hemmet för att ta sig till sin Abbas och hon anmäls försvunnen. Det är mycket vanligt och det sker på grund av två syften. Det ena är för att få polisen att hjälpa till att hitta flickan, den andra är för att sätta upp en rökridå. Den sista anledningen innebär att man har tagit ett beslut om att flickan ska mördas. Flickan har alltså sovit borta en natt och detta innebär att hon har förlorat sin oskuld. På grund av religiösstatus är det Abbas som offras för att flickans familj ska återfå sin heder. Efter att flickan hittas kör socialtjänsten ner paret till Småland. De sociala myndigheterna har fått information om att flickan ska giftas bort och då var hon bara 17 år. Kicki tycker att, på grund av hennes ålder, skulle de ha ryckt in redan då. I socialtjänstens anteckningar finns det med ett uttalande av Abbas. ”Det här blir nog mitt sista dygn”, säger Abbas i bilen på väg hem till flickvännen.

 

Abbas tog emot 6knivhögg i hjärtat, för att då går kärleken till flickan sönder. Medan han fortfarande var i livet fick han kokande olja i ansiktet som symboliserar jaget, denna handling blev då en förolämpning mot hela släkten. Flickans bror dömdes för mordet, dock anser Kicki att många fler var inblandade. Hade kunskap till hedersrelaterat våld funnits hade fler kunna sitta bakom galler för dessa dåd, men framförallt hade det aldrig hänt.

 

 

jahara.

Kommentarer
Postat av: Camilla





Ja jag tyckte den var rolig =)

tack så mycket! :D

2010-08-15 @ 16:39:23
URL: http://somuchanger.blogg.se/
Postat av: Amanda

Så jäkla hemskt sånt där! Hatar det verkligen.

2010-08-17 @ 21:23:09
URL: http://mycketamanda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0